مثانه نوروژنیک چیست؟

مثانه نوروژنیک چیست؟
مثانه نوروژنیک در نتیجه ضایعهای در دستگاه عصبی به وجود میآید که منجر به بیاختیاری ادرار میشود.
علت این اختلال میتواند آزار طناب نخاعی، تومور نخاعی، دیسک مهرهای فتق یافته، اسکلروز متعدد، ناهنجاری های مادرزادی نظیر اسپینابیفیدا و میلومننگوسل، عفونتو عوارض دیابت ملیتوس باشد.
انواع مثانه نوروژنیک:
1- مثانه اسپاستیک(رفلکسی): شایعترین نوع میباشد و به واسطه هر ضایعه نخاعی در بالای قوس رفلکس دفع ادرار (ضایعه نورون حرکتی فوقانی) ایجاد میشود. حاصل آن فقدان حس خودآگاه و کنترل حرکتی مغز است. این گونه مثانه نوروژنیک به صورت رفلکسی تخلیه میشود و هیچ کنترلی بر تنظیم فعالیت آن وجود ندارد.
2- مثانه شل: به واسطه یک ضایعه نورون حرکتی تحتانی (غالبا در نتیجه ضربه) ایجاد میشود. این نوع مثانه نوروژنیک به طور فزاینده به عنوان یک مشکل در بیماران دیابتی تشخیص داده میشود. مثانه به پرشدن ادامه داده، به شدت متسع میشود و بیاختیاری سرریزی رخ میدهد. عضله مثانه در هیچ زمانی با قدرت منقبض نمیشود. به دلیل این که از بین رفتن فعالیت حسی ممکن است با مثانه شل همراه باشد، بیمار احساس ناراحتی نخواهد کرد.
بررسی و یافتههای تشخیصی:
ارزیابی مثانه نوروژنیک شامل:
اندازه گیری مقدار مایع مصرفی و میزان دفع ادرار، حجم ادرار باقیمانده، تجزیه و تحلیل ادرار، ارزیابی آگاهی حسی از پربودن مثانه و میزان کنترل حرکتی و مطالعات دینامیکی ادرار انجام میشود.
عوارض:
شایعترین عارضه مثانهی نوروژنیک عفونت ناشی از ایستایی ادراری و کاتتریزاسیون است، سایر عوارض شامل سنگهای ادراری، عدم تمامیت پوست و بیاختیاری یا احتباس ادراری میباشد.
تدابیر طبی:
پیگیری بلندمدت بیماران مبتلا به مثانه نوروژنیک شامل:
جلوگیری از اتساع بیش از حد مثانه، تخلیه منظم و کامل ادرار، استریل نگهداشتن ادرار بدون تشکیل سنگ، حفظ ظرفیت مثانه بدون رفلاکس
اقدامات اختصتصی عبارتند از:
کاتتریزاسیون ممتد، متناوب؛ استفاده از کاتر خارجی شبیه کاندوم؛ رژیم غذایی با کلسیم محدود (برای جلوگیری از تشکیل سنگ) و تشویق به حرکت و فعالیت، توصیه به مصرف فراوان مایع جهت کاهش باکتریهای ادراری، کاهش ایستایی، افت غلظت کلسیم ادرار و به حداقل رساندن کریستالهای ادراری و متعاقبا تشکیل شدن سنگ مفید است.
به منظور تخلیه مثانهای که دچار شلی عضلانی میباشد، شخص باید سعی در دوباره ادرار کردن نماید و استفاده از برنامه زمانبندی یا عادت دفع ادرار نیز میتواند مدنظر قرار بگیرد.
بعد از هربار دفع ادرار، بیمار به مدت 1 تا 2 دقیقه در توالت باقی مانده و خود را کاملا شل نگه داشته و سپس سعی در دفع ادرار مجدد میکند تا مثانه به طور کامل تخلیه شود. برنامه بازآموزی مثانه برای درمان مثانه اسپاستیک و یا احتباس ادراری ممکن است مفید باشد.
درمان دارویی:
داروهای مقلد پاراسمپاتیک، نظیر بتانکول میتواند به افزایش انقباض عضله دترسور کمک کنند.
درمان جراحی:
در برخی موارد، جراحی برای اصلاح انقباضات گردن مثانه یا رفلاکسس مثانه به میزنای و یا اقداماتی در جهت معکوسسازی جریان ادراری انجام میگیرد.
پرستاری از افراد دیابتی
دوره آموزش مهارتی و حرفه ای مراقبت پرستاری در فرد مبتلا به دیابت یکی از دوره های حرفه ایست که دستاورد آن تربیت پرستارانی با دانش کافی و مهارت های لازم در رابطه با بیماری دیابت است.
دوره امدادگر کمک های اولیه
در سازمان های معتبر جهانی اورژانس، جهت ارائه خدمات ساده کمک های اولیه، دوره های آموزشی مختلفی برای مردم برگزار می شود که معمولا به عنوان اولین شخص آموزش دیده در زمینه مراقبت های طبی می باشد که به صحنه اورژانس می رسد.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
مراحل نسخه پیچی اصولی – بخش 2
مراحل نسخه پیچی اصولی – بخش 1
5 مورد از عوارض نارسائی کلیه
آموزش نسخه خوانی | معرفی 5 بخش مهم از اجزای نسخه
ابزار و اطلاعات لازم برای نسخه خوانی – 1401
نارسایی مزمن کلیه چیست و راه پیشگیری از آن – 1401
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
excelente artigo. Karleen Conny Marna
Grazas
merci pour le partage. Averil Zedekiah Gibbon
Moitas grazas por escollernos
Ihr Artikel ist lesenswert. Ami Tiebout Zandra
Si, ten licenza.
Völlig komponiertes Themenmaterial, danke für die selektive Information. Emmalynne Roarke Oberstone
Vielen Dank.
Hola y gracias por este blog es una verdadera inspiración .. Maible Wade Rojas
Gracias por tu visita.