انسداد روده کوچک

انسداد روده کوچک
محتویات روده در بالای محل انسداد جمع میشود. نفخ شکم و احتباس مایع سبب کاهش جذب مایعات و افزایش ترشح معده میشود…
پاتوفیزیولوژی:
محتویات روده در بالای محل انسداد جمع میشود. نفخ شکم و احتباس مایع سبب کاهش جذب مایعات و افزایش ترشح معده میشود. با افزایش نفخ، فشار داخل مجرای روده بیشتر میشود و سبب کاهش فشار مویرگی شریانی و وریدی میشود.
کاهش فشار مویرگی شریانی و وریدی بالتبع سبب تورم، احتقان، نکروز و در نهایت پارگی یا سوراخ شدن دیواره روده و پریتونینت میشود.
علل ایجاد کننده انسداد روده:
1- چسبندگیها: قوس های روده به نواحی می چسبند که بعد از جراحی شکم به آهستگی ترمیم مییابند و یا تولید بافت اسکار میکنند.
2- در هم فرو رفتن: یک قسمتد از روده به داخل قسمت پایین تر وارد میشود.
3- پیچ خوردگی: روده پیچ خورده، روی خود برمیگردد و جریان خود قطع میشود.
4- فتق: بیرونزدگی روده از بین ناحیه ضعیف شدهی دیواره عضلانی کوچک
5- تومور: تومورها سبب ایجاد فشار بر دیوارههای روده و انسداد آن میشود.
تظاهرات بالینی:
نشانههای اولیه معمولا درد موجی شکل است که در نتیجه حرکت دودی مداوم در بالا و پایین انسداد ایجاد میشود. بیمار ممکن است موکوس و خون دفع کند؛ البته بدون دفع مدفوع یا گاز، استفراغ روی میدهد.
در صورت کامل بودن انسداد، ابتدا حرکت دودی شدید میشود ولی پس از مدتی این حرکت معکوس شده و مدفوع به جای حرکت به سمت رکتوم به طرف دهان بازمیگردد. علائم دهیدراتاسیون نظیر عطش شدید، خواب آلودگی، خستگی، ضعف عمومی و غشا خشک و ترک خورده بروز پیدا میکند.
هرچه انسداد پایینتر باشد، شکم نفاختر است که در نتیجه نفخ شکم، استفراغ ایجاد میشود. استفراغ سبب آلکالوز متابولیک و اسیدوز در نتیجه از دست رفتن آب و سدیم پدید میآید. با کاهش شدید مایع بدن ممکن است شوک هیپوولمی رخ دهد همچنین بروز شوک عفونی نیز محتمل است.
در عکس ساده و اسکن شکم مقادیر غیرطیعی گاز و مایع یا هردو در روده مشخص میشود و گاهی کلاپس روده مشاهده میشود. مطالعات آزمایشگاهی سطح کمآبی، کاهش حجم پلاسما و احتمال عفونت را تایید میکند.
تدابیر پزشکی:
میتوان با تعبیه کردن سوند بینی معدهای و سوند بینی رودهایبه مدت 3 روز در رودهی نسبتا انسداد یافته و یا استراحت دادن به آن، انسداد را برطرف کرد. این اقدامات همچنین موجب رفع نشانهها، کاهش خطر آسپیراسیون و کاهش درصد مرگ و میر میشود.
در صورت ایجاد انسداد کامل و قطع خونرسانی، جراحی در الویت قرار خواهد گرفت. قبل از جراحی برای جایگزینی آب و الکترولیتها از مایعات وریدی استفاده میشود.
درمان جراحی:
نوع جراحی به علت انسداد بستگی دارد. در بیشتر موارد با رفع علت ایجاد کننده نظیر فتق و چسبندگی درمان میشود. در برخی موارد ناحیه آسیب دیده برداشته میشود و سپس آناستوموز ناحیه باقیمانده صورت میگیرد.
لاپاراسکوپی شیوهای است که کاربرد آن افزایش یافته است، زیرا هم امکان تشخیص را فراهم میآورد و هم در صورت نیاز میتوان آن را به لاپاراتومی تبدیل کرد.
تدابیر پرستاری:
در صورت عدم جراحی، تدابیر پرستاری در بیمار مبتلا به انسداد روده کوچک شامل:
1- برقراری عملکرد مناسب سوند بینی معدهای
2- بررسی و اندازهگیری ترشحات خارج شده از سوند بینی معدهای
3- بررسی بیمار از نظر وجود اختلال در آب و الکترولیتها
4- بررسی وضعیت غذایی
5- مشاهده علائم بهبود (برگشت صداهای رودهای، کاهش نفخ شکم، کاهش درد، کاهش حساسیت در لمس شکم و دفع مدفوع طبیعی)
6- توجه به میزان جذب و دفع مایعات
7- در صورت درد یا نفخ شکم و افزایش ترشحات و عدم بهبودی پرستار باید بیمار را برای جراحی آماده کند.
پرستاری از افراد دیابتی
دوره آموزش مهارتی و حرفه ای مراقبت پرستاری در فرد مبتلا به دیابت یکی از دوره های حرفه ایست که دستاورد آن تربیت پرستارانی با دانش کافی و مهارت های لازم در رابطه با بیماری دیابت است.
دوره امدادگر کمک های اولیه
در سازمان های معتبر جهانی اورژانس، جهت ارائه خدمات ساده کمک های اولیه، دوره های آموزشی مختلفی برای مردم برگزار می شود که معمولا به عنوان اولین شخص آموزش دیده در زمینه مراقبت های طبی می باشد که به صحنه اورژانس می رسد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.