نارسایی حاد کلیه

نارسایی حاد کلیه (ARF)
نارسایی کلیه به کاهش ناگهانی و نسبتا کامل عملکرد کلیه گفته میشود. نارساییی حاد کلیه طی یک دورهی چند ساعته تا چند روزه به دنبال کاهش میزان فیلتراسیون گلومرولی رخ میدهد و همزمان میزان اوره و کراتینین نیز افزایش مییابد. ARF معمولا در اثر نارسایی گردش خون کلیوی، اختلال عمل گلومرولی یا توبولی ایجاد میشود.
نکروز توبولی حاد (ATN) شایعترین علت ARF است.
ATN در نتیجه کاهش خونرسانی و یا آسیب مستقیم ناشی از مصرف مواد نفروتوکسیک به وجود میآید.
علل ایجاد نارسایی حاد کلیه
1-منشا قبل از کلیه:
اختلالات این گروه باعث جریان خون کلیه میشود. این علت شایعترین نوع نارسایی حاد کلیه است. از عوامل ایجاد کننده این نارسایی میتوان به کاهش فشارخون، خونریزی، شوک، علل قلبی، دهیدراتاسیون، سوختگی و اسهال اشاره کرد.
در بین عوامل کاهش فشارخون شایعترین علت است. فشارخون سیستولیک کمتر از 60 میلیمتر جیوه در عرض 40 دقیقه، فشارخون سیستولیک 80 میلی متر جیوه در عرض 60 دقیقه و قطع کامل فشارخون در عرض 30 دقیقه منجر به نکروز توبولی حاد میشود. با توجه به اینکه فیلتراسیون گلومرولی وابسته به جریان خون است، میتواند منجر به نارسایی حاد کلیه شود.
2- منشا بعد کلیه:
این اختلالات به ادرار ساخته شده توسط کلیه اجازه خروج نمیدهد. علت این دسته میتواند ناشی از انسداد در مجاری ادراری( لگنچه، حالب، مثانه و پیشابراه) در اثر سنگ، تومور، هایپرتروفی غده پروستات و تورم و التهاب در مجاری ادراری ناشی از صدمات میباشد. این عوامل سبب پس زده شدن ادرار به لگنچه و آسیب به پارانشیم کلیه شود. در صورت درمان سریح نارسایی حاد کلیه رخ نمیدهد.
3- منشا داخل کلیه:
این تغییرات بر اثر مصرف داروهای نفروتوکسیک و برخی بیماریها ایجاد میشود. در 40% موارد علت نارسایی کلیه با منشا داخلی ناشی از گلومرونفریت، پیلونفریت، دیابت، داروهای نفروتوکسیک( آمینوگلیکوزیدها، مواد حاجب داخل وریدی رادیولوژی، داروهای مسکن، ضدالتهابهای غیراستروئیدی، داروهای بیهوشی و داروهای شیمی درمانی)، میوگلوبینوری ناشی از تروما و تصادفات، هموگلوبینوری ناشی از ناسازگاری خونی میباشد.
پرستاری از افراد دیابتی
دوره آموزش مهارتی و حرفه ای مراقبت پرستاری در فرد مبتلا به دیابت یکی از دوره های حرفه ایست که دستاورد آن تربیت پرستارانی با دانش کافی و مهارت های لازم در رابطه با بیماری دیابت است.
دوره امدادگر کمک های اولیه
در سازمان های معتبر جهانی اورژانس، جهت ارائه خدمات ساده کمک های اولیه، دوره های آموزشی مختلفی برای مردم برگزار می شود که معمولا به عنوان اولین شخص آموزش دیده در زمینه مراقبت های طبی می باشد که به صحنه اورژانس می رسد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.