5 دلیل عدم تقارن تراکم در کاشت مو

از سری مقالات حوزه سلامت و پوست مو در ادامه مبحث کاشت مو و اقدامات قبل و بعد آن، در این قسمت درباره عدم تقارن و ترمیم این خط غیر متقارن در کاشت مو به بررسی میپردازیم. با ما همراه باشید…
چگونه از ایجاد عدم تقارن جلوگیری نماییم؟
این طراحی و تقارن سازی در کاشت مو به حدی مهم است که هر ساله در کنگره ی کاشت موی آمریکا، کلاس را برای پزشکانی که تازه به عضویت انجمن کاشت مو امریکا درآمده اند و یا پزشکان تازه کار در رشته جراحی کاشت مو برگزار می شود. در این کلاس ها به نکات مهم و ظریف طراحی در کاشت مو پرداخته می شود. در این قسمت به نکات مهمی که باید در زمان طراحی خط Hair Line توجه شود، می پردازیم.
علامت گذاری دقیق محلی که می خواهیم ترمیم مو را در آن ناحیه انجام دهیم، باعث می شود ریسک عدم تقارن مو ها در نقاط مختلف خط جلو سر با Hair Line کاهش پیدا کند. خیلی مهم است که با استفاده از الگوهای موجود، خط موی بالای پیشانی فرد را با توجه به سن و شكل جمجمه او دقیقا طراحی و مشخص نمایم. یک راه برای کاهش احتمال بروز عدم تقارن در کاشت مو، این است که در موقع طراحی از نقاط راهنما استفاده شود؛ برای اطمینان از متقارن بودن این خط می توانیم از یک آینه و یا از انواع خط کش ها و شابلون هایی که برای ترسیم و تعیین محل کاشت وجود دارد استفاده کرد، بدینوسیله می توانیم تقارن را در کاشت موها رعایت کرده و احتمال بروز عدم تقارن را کاهش دهیم. استفاده از این وسایل کمکی به ویژه برای پزشکانی که تازه شروع به کار کرده اند و هنوز چشمشان برای ایجاد تقارن در کاشت مهارت کافی را پیدا نکرده، بسیار ضروری است.
در هنگام ترسیم خطوط راهنمای کاشت مو، عدم تقارن معمولا از جانب پزشکانی که تازه کار هستند و یا تکنسین هایی که به تنهایی و با اطلاعات ناقص کاشت مو را انجام می دهند، می تواند ایجاد شود. برای مثال، پزشکی که راست دست است، به طور طبیعی خطوط سمت چپ فرد را بهتر ترسیم می کند تا خطوط سمت راست را؛ پس در زمان ترسیم این خطوط به این نکته باید توجه شود؛ همین طور در هنگام کاشت مو تمایل داریم تراکم بیشتری را در سمتی که راحت هستیم ایجاد نماییم (یعنی تراکم موی بیشتر در سمت راست منطقه ی کاشت بیمار در پزشکی که دست دست است. این امر به خصوص در زمانی مشکل آفرین می شود که خطوط منحنی و صاف در جایی باید به هم برسند و به یکدیگر متصل شوند. به هم رساندن طبیعی خطوط در برخی مناطق، از جمله ناحیه ی گیجگاهی و فرق سر خیلی مهم و در عین حال طبیعی جلوه دادن آن دشوار است. به هر حال ایجاد خطوط کاشت متقارن و طبیعی در ناحیه ی گیجگاهی و پشت سر بیمار، یکی از چالش های پیش روی هر جراح است که با آگاهی بر راست دست یا چپ دست بودن خود می تواند از ریسک عدم تقارن کاشت مو بکاهد.
پیشگیری
تکنیکی که من برای جلوگیری از ایجاد عدم تقارن پیشنهاد می کنم این است که بعد از ترسیم خطوط راهنمای کاشت بر روی سر فرد، آینه ای پیش روی او بگیرید و از جلو، عقب و طرفین از داخل آینه به خطوط ترسیم شده نگاه کنید. مطمئنا شگفت زده می شوید وقتی می بینید تصویری که از روبه رو و از فاصله ی دو متری می بینید با آنچه از درون آینه مشاهده می کنید بسیار متفاوت است. پس برای کاهش احتمال بروز این عارضه باید از لیزر، خط کش مخصوص کاشت مو، پرگار، آینه، دید مستقیم و تجربه ی خود کمک بگیرید.
ترمیم خط غیر متقارن کاشت مو
برای رفع نگرانی بیمار، خط موی نا متقارن را می توان با ایجاد یک شیار و برداشت یک مثلثی از پوست (ساسون یا درز گرفتن) و جمع کردن تقریبا یک سانتی متر از ناحیه ی پشت خط، تصحیح کرد.
مشکلات مربوط به طراحی
کاشت مو باید طوری انجام شود که وقتی موهای کاشته شده در ناحیه بالای پیشانی به حاشیه ی موهای ثابت در شقیقه های فرد می رسند، به خوبی با آن هماهنگی داشته باشند. خط اصلی مو در بالای پیشانی، عليرغم درخواست شماره نباید زیاد کوتاه و به ناحیه ی ابرو نزدیک شود (این فاصله باید حداقل ۷ الی ۸ سانتی متر باشد). اگر این خط از زیاد پایین بگیرید، نارضایتی بیمار در آینده را به همراه خواهد داشت. بر طرف کردن این عارضه به راحتی نمی تواند باشد. باید یادآور شویم هر چه قدر خط موی پیشانی بالاتر باشد، تأثیر زیبایی و آرایشی آن بیشتر است. البته باید دقت نماییم اگر این خط را خیلی بالا ببرید، آنگاه این طراحی نادرست، چهره و ظاهر شخص را از ریخت می اندازد و منجر به نارضایتی بیمار می شود.
عدم تقارن در تراکم موهای کاشته شده:
- عدم تقارن می تواند به علت ریزش زیاد و در یک طرفه بیمار نسبت به طرف دیگر باشد. معمولا تا قبل از چهارمین ماه بعد از عمل این حالت دیده می شود. از همین رو قبل از عمل جراحی باید بیمار را نسبت به این ریزش مو که معمولا موقتی است آگاه نمود. این حالت با رویشی کامل موها با تا ۱۰ بعد از عمل از بین می رود.
- علت دوم عدم تقارن در تراکم موهای کاشت شده در نواحی مختلف می تواند به دلیل اختلاف در تعداد گرفت کاشته شده در دو ناحیه مقابل هم باشد. به طور مثال در یک نیمه از سر ۷۰۰ گرفت کاشته شده باشد و در نیمه مقابل 900 گرفت برای تراکم استفاده شده باشد. پس در یک سمت ۲۰۰ گرفت بیشتر کاشته شده است و در نتیجه با رشد مو ها همیشه آن ناحیه از موی بیشتری برخوردار خواهد بود. البته می توان با انجام یک جلسه عمل ترمیمی این عدم تقارن در تراکم موهای کاشته شده را برطرف کرد. یعنی با یک جلسه عمل ترمیمی و كاشت حدود ۲۰۰ گرفت این مشکل را می توان برطرف کرد.
- به واسطه ی نحوه برقراری جریان خون و الگوی رشد موها در ماه های بعدی در منطقه ی کاشت مو، رشد موها ممکن است در مناطق مختلف سر به طور متقارن و هماهنگ پیش نرود. بنابراین به بیمار در زمان مشاوره باید یادآور شویم. که رشد مو بعد از عمل جراحی ممکن است در همه ی مناطق کاشت شده به طور یکسان انجام نگیرد و برخی نقاط نسبت به بقیه قسمت ها دارای رشد کمتری باشد؛ یعنی این عدم تقارن در تراکم موهای کاشته شده به علت آن است که در یک ناحیه از سر مثلا در ششمین ماه بعد از عمل حدود ۴۵ تا ۵۰ درصد از موهای کاشته شده رشد نموده، ولی در سمت مقابل در همان زمان ۲۵ درصد از موها رشد کرده باشد. البته این حالت با رشد کامل موهای کاشته شده در یازدهمین ماه بعد از عمل برطرف می شود. در شرایط نادر این تقارن در رشد موهای سر می تواند در ماه ۱۴ تا ۱۶ صورت گیرد.
- علت دیگر بروز این عارضه می تواند به دلیل یک دست نبودن تعداد موهای موجود در هر گرفت باشد. به طور مثال در ناحیه ی شقیقه سمت راست و چپ به طور مساوی در هر قسمت ۴۰۰ گرفت کاشته شده باشد، که از این ۴۰۰ گرفت کاشته شده در ناحیه سمت راست ۳۰۰ گرفت ۳ تار مویی و ۱۰۰ گرفت ۲ تار مویی استفاده شده باشد و در شقیقه ی سمت چپ برعکس ۳۰۰ گرفت ۲ تار مویی و ۱۰۰ گرفت ۳ تار مویی برای کاشت استفاده شده است. همان طور که ملاحظه می نمایید برای ترمیم در هر دو ناحیه از ۴۰۰ گرفت به طور مساوی استفاده شده، ولی در سمت راست حدود ۱۱۰۰ تار مو رشد خواهد کرد، ولی در سمت چپ ۹۰۰ تار مو خواهیم داشت. همین ۲۰۰ تار مو اختلاف در موهای رشد کرده می تواند یک عدم تقارن در تراکم موهای سمت راست و چپ بیمار ایجاد نماید که با گذشت زمان بر طرف نخواهد شد. برای بر طرف کردن این عارضه مثل علت دوم نیاز به انجام یک جلسه کاشت مویی مجدد است.بروز این نوع عوارض با تجربه پزشک متخصص در کاشت مو قابل جلو گیری است. به همین منظور توصیه می شود اگر در زمینه کاشت مو تجربه کمی دارید، قبل از عمل جراحی به بیمار توضیح دهید که این احتمال وجود دارد که برای دستیابی به یک نتیجه ی مطلوب نیاز به انجام جراحی ترمیمی داشته باشید که البته مدت زمان عمل طبيعنا كوتاه تر خواهد بود. زمان انجام جراحی بعدی برای ترمیم باید حداقل ۸ ماه بعد از عمل اول باشد. همان طور که گفته شد از بروز این نقیصه در زمان تقسیم و کاشته می توان به سادگی جلوگیری کرد. یعنی اگر ما کاشت گرفت های ۳ و ۴ تار موبی را به صورت مساوی و قرینه انجام دهیم این عدم تقارن در تراکم موها به وجود نمی آید.
- عدم تقارن می تواند به دلیل رشد نکردن تعدادی از موهای کاشته شده به علت برقرار نشدن پیوند عروق تغذیه کننده ی موهای کاشته شده ایجاد شود، در نتیجه عدم رشد تعدادی از موهای کاشته شده را به همراه داشته باشد.
این عدم انجام پیوند عروقی به سه دلیل می تواند ایجاد شود:
الف) به صورت طبیعی این پیوند عروقی در تعدادی از مو های کاشت شده ممکن است ایجاد نشود.
ب) گرفت ها در عمق بیشتری کاشت شده باشند.
ج) دستگاری زیاد و خشن ریشه ی موها در زمان تقسيم و برداشت و یا در زمان کاشت موها توسط افراد کم تجربه می تواند درصدی از موها را با عدم رشد مواجه نماید. این اتفاق در موهای کاشته شده به روش FUE یا FIT بیشتر پیش می آید.
د) در روش FUE امکان دارد محل اتصال عروق خونی را در ناحیه ی ریشه که در موقع خارج کردن فولیکول های مو از جای خود که تقریبا آن ها را به صورت کنده شدن از محل خود خارج می نمائیم، دچار صدمه می کنیم. ما در ظاهر ریشه ی مو را به صورت کامل مشاهده می نمائیم و انتظار داریم این مو بعد از کاشت رشد نماید، ولی به علت صدمه به عروق انتهایی فولیکول در زمان کندن و خارج کردن آن ها از محل خود با عدم رشد آن ها مواجه می شویم.